Generatiile noastre: ieri, azi, maine!

Cate contracte de munca putem incheia in calitate de salariati?
October 19, 2016
Tu de ce mergi la job?
November 16, 2016

Generatiile noastre: ieri, azi, maine!

generatiile-noastre

Principalul factor care influențează apartenența ta la o anume generație este timpul, mai exact anul în care te-ai născut!

Iată generațiile existente:

1.Boomers sau Baby Boomers

Anii de naștere: 1946-1965

Este cunoscută și ca generația care a protestat și a luat parte la mișcarea pentru drepturile omului sau războiul din Vietnam, precum și asasinarea marilor lideri John Fitzgerald Kennedy (noiembrie 1963)  și Martin Luther King (aprilie 1968).

Termenul a fost introdus de către  Landon Jones, în cartea să “Great Expectations: America and the Baby Boom Generation” (1980).

Se consideră că generația baby boomers a fost cea mai de succes generație, fiind și cea mai bogată și cea mai activă, dar și cea mai sănătoasă de până atunci.  Se vehiculează inclusiv că în 2008 criza economică mondială a început atunci când foarte mulți baby boomers s-au pensionat în perioada 2007-2009.

2.Generația X

Anii de naștere: 1966-1982

Prima utilizare a acestei denumiri a fost generată de Paul Fussell, istoric de artă, în cartea sa intitulată: Class: A Guide Through the American Status System (1983).

Este cunoscută ca generația pierdută, deși această generație a adus cei mai mulți intelectuali până în acel moment. Acest fapt a atras după sine familii cu mai multă responsabilitate, cu atenție acordată copiilor și o planificare financiară mult mai bună. Cu toate astea, este cea mai expusă generație la divorț, cu copii care nu au avut o relație apropiată cu părinții lor, influențând pe mai departe propriile familii la maturitate.

În România, generația X o formează tinerii care au participat la revoluție. Începutul generației X a fost la jumătatea anului 1967, o dată cu creșterea ratei fertilității prin interzicerea avorturilor. Decizia de atunci a generat însă la maturitate o aglomerare în sectorul educațional.

3.Generația Y

Anii de naștere: 1982-1994

Este cunoscută și ca Millennials sau Echo Boomers. Generația Y nu are o delimitare precisă când vine vorba de perioadă. Este generația celor pasionați de tehnologie și comunicații, în același timp orientați către consumul de conținut media.   

4.Generația Z

Anii de naștere: 1995-2012

Sunt cei născuți în mediul digitalizat. Este generația cu expunere accentuată la tehnologie, la un mediu divers, multă creativitate, multe oportunități educaționale etc. Cei care fac parte din această generație caută ușurință, independență și lejeritate, într-un mod propriu.

Aceștia merg foarte mult pe principiul schimbărilor și sunt foarte ambițioși.

5.Generația Alpha

Anii de naștere: 2010- (aproximativ) 2025

Este generația următoare! Sunt aceia care folosesc tehnologia pentru a socializa. Se consideră că o să formeze generația orientată spre financiar și economic, provenită din familii cu stabilitate financiară mare.

Această generație nu urmează tendințele și este posibil să fie generația care o să schimbe lumea, fiind înzestrată nativ din punct de vedere tehnologic, dar și cea mai bine educată generație.  

Începutul acestei generații coincide în mod surprinzător cu lansarea iPad (2010), dar și multe alte lansări tehnologice aflate în fază incipientă (Tesla), precum și îmbunătățirea inovațiilor, programelor, tehnologiilor de informații existente etc. (ex. YouTube, Google, Facebook etc.)

Anii de naștere care delimitează perioada generațiilor diferă de la o țară la alta. Astfel, părerile specialiștilor sunt împărțite privind data de începere și de sfârșit a acestora.

 

Loredana Robescu

HR Manager

Aptet HR

31 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.