Clasificarea angajatilor: istoria culorilor atribuite

Cele 5 dimensiuni culturale ale lui Geert Hofstede
November 25, 2016
Zile libere legale in Romania – 2017
January 4, 2017

Clasificarea angajatilor: istoria culorilor atribuite

clasificarea-angajatilor_-istoria-culorilor-atribuite-felix

În general, noi privim culorile într-un mod uzual. În HR, în funcție de caracteristici și din punct de vedere conceptual, angajații sunt clasificați pe baza unor tipuri de culori, denumite Collar ID’s.

Din punct de vedere istoric, acest termen de „collar” și segmentarea acestuia în diverse culori a apărut la începutul secolului al XX-lea, clasificând muncitorii pe domenii și funcții ocupaționale, la început fiind vorba despre două tipuri: blue și white. Muncitorii de tip white collar au fost denumiți angajații care purtau cămașă albă, deci reprezentau un mediu de lucru office. Blue collar este reprezentant de muncitorii care depun muncă fizică sau activează în domenii ocupaționale care nu necesită studii superioare sau chiar fără experiență.

Astăzi, în era informațională, există următoarele Collar ID’s:

 • White collar: este reprezentat de angajații din aria de management sau administrativ;

 • Blue collar: este definit de clasa muncitoare, de obicei acest angajat lucrează în schimburi, dar nu numai, practică muncă fizică și sunt angajați chiar și fără experiență în domeniu, datorită posibilității de școlarizare oferite de compania angajatoare.

 • Grey collar: este considerat o combinație mixtă între cele două culori menționate anterior – white și blue. De exemplu un tehnician cu profil electro-tehnic și experiență și 1-2 cursuri este încadrat în această categorie.

 • Pink collar: a fost denumit astfel, datorită faptului că până la sfărșitul anilor 1970 – 1980 din această categorie făceau parte persoanele de sex feminin care lucrau în domenii precum cel de vânzări, iar când au început să se angajeze în acest domeniu și persoanele de sex masculin a devenit mai diversificat dar nu și-a schimbat codul de culoare, reprezentând domeniul ocupațional care necesită relaționarea cu oamenii. Ca și exemple: HoReCa, Vânzări, Retail etc.

 • Black collar: este definit “dirty work” sau meserii murdare, adică cel de miner sau personal din domeniul forării petrolului etc.

 • Gold collar: este reprezentat de nivelul ridicat de profesionalism întâlnit în acest segment. În acesta sunt încadrate profesii precum: doctori, contabili, ingineri, avocați etc.

 • Red collar: este reprezetant de angajații Guvernului, indiferent de postul ocupațional.

 • Green collar: în această categorie se încadrează angajatul care lucrează în domeniul mediului cu impact pozitiv, de exemplu munca prestată la o centrală hidroelectrică.

 • Orange collar: este reprezentat de deținuții care prestau diferite activități muncitorești, ajutând la reducerea sentinței lor.

 • Scarlet collar: este definit de personalul angajat în Industria Filmelor pentru Adulți.

 • Chrome collar: în acest segment este vorba despre job-uri care pot fi automatizate, adică acele activități sau task-uri ce pot fi îndeplinite printr-un sistem robotizat.

 • Non – collar: se încadrează persoane precum artiști, denumiți adesea „spirite libertine” , oameni cu un mixt de pasiune, dorință și talent.

Aceste tipuri de culori ajută la segmentarea domeniilor ocupaționale ale angajaților. În funcție de clasificarea angajaților si culoarea atribuită, recruiter-ul determină skill-set-ul și aptidudinile canditatului, îndreptându-l spre aria cea mai potrivită pentru acesta.

Felix Ciumpileac

HR Recruiter Intern

Aptet HR

Leave a Reply

Your email address will not be published.