Tot ce trebuie sa cunosti despre concediul tau de odihna!

Mai lasa si pe maine ce poti face azi!
January 11, 2017
Vrei mereu si mai mult de la tine? Iata explicatia!
January 20, 2017

Tot ce trebuie sa cunosti despre concediul tau de odihna!

 

Tot ce trebuie sa cunosti despre concediul tau de odiha!

Conform codului muncii, fiecare angajat beneficiază de concediul de odihnă și orice angajator are obligația de a acorda acest concediu. Asemenea, fiecare salariat are obligația de a-l efectua!

Iată care sunt obligațiile angajatorilor, cu referire la concediul de odihnă:

-să efectueze programarea concediului pană la sfârșitul anului calendaristic pentru anul următor;

-să aibă în vedere faptul că fiecare salariat trebuie să efectueze într-un an calendaristic cel puțin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt.

-să suporte toate cheltuielile salariatului și ale familiei sale pentru revenirea angajatului la locul de muncă, sau alte eventualele prejudicii de orice natură suferite de angajat în urma întreruperii concediului de odihnă, în cazul în care angajatorul întrerupe concediul programat al angajatului.

-să acorde un concediu anual cu o durată minimă de 20 zile lucrătoare.

-să acorde un concediu anual cu o durată minimă de 23 zile lucrătoare pentru acele categorii de salariați care lucrează în condiții excepționale (ex. Nevăzători, persoane cu handicap, minorii cu vârste cuprinse între 15-18 ani, lucrătorii în condiții grele sau periculoase etc.)

-să respecte faptul că zilele de concediu sunt plătite „cu salariul de bază, indemnizațiile și sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă”, conform Codul muncii.

-să respecte faptul că salariatul are dreptul la o indemnizație care trebuie să fie plătită de angajator cu cel puțin cinci zile lucrătoare înainte de plecarea salariatului în concediul de odihnă.

Să nu neglijăm cele 14 zile libere legale nelucratoare prevăzute anul acesta Codul muncii! Aceste sărbători legale, precum și zilele libere plătite conform contractului individual de muncă nu sunt considerate zile incluse în concediul anual de odihnă, fiind zile în plus față de concediu! Astfel, în 2017 salariații beneficiază de minim 34 zile libere!

Atenție însă! Persoanele cu un program normal de lucru (Luni-Vineri | 8 ore/zi) beneficiază doar de 11 zile libere legale, deoarece 3 zile libere legale sunt în weekend și ajung astfel la un total de minim 31 zile libere/an. Detalii complete despre aceste zile găsiți aici.

Nu uitați și faptul că fiecare salariat are dreptul de a beneficia de zile libere neplătite pentru rezolvarea diverselor situații personale, zile care nu se includ, de asemenea, în durata concediului de odihnă!

Află aici și detalii legate de creșterea salariului minim brut în 2017!

Loredana Robescu

HR Manager

Aptet HR

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.