Vrei mereu si mai mult de la tine? Iata explicatia!

Tot ce trebuie sa cunosti despre concediul tau de odihna!
January 19, 2017
Mesaj de ziua mea!
February 16, 2017

Vrei mereu si mai mult de la tine? Iata explicatia!

Nevoia de somn, de stabilitate, de familie, de a mânca, de a ieși în evidena etc.- toți le avem, însă nu toate sunt la fel de puternice fie la nivel individual, fie comparativ cu alte persoane.

Din punct de vedere psihologic, ființa umană este motivată instinctiv de anumite nevoi nesatisfăcute.

În 1954 Abraham Maslow a contribuit puternic la înțelegerea acestei problematici și a dezvoltat astfel o ierarhizare a nevoilor umane, ilustrate printr-o piramidă a nevoilor (Piramida lui Maslow).

În urma cercetărilor amănunțite, cu o abordare umanistă, Maslow a ajuns la concluzia că nevoile se pot clasifica în funcție de importanța lor pentru ființa umană, reprezentând totodată anumite nivele ale unei piramide. Regăsim astfel 5 categorii de nevoi:

Piramida lui Maslow

 • Nevoi fiziologice: hrană, adăpost, sănătate;

 • Nevoi de securitate: stabilitate, justiție, siguranța locului de muncă, departarea de pericole, sigurantă financiară;

 • Nevoi de apartenență: prieteni, familie, acceptare în grupuri și societate, iubire, afecțiune;

 • Nevoia de stimă: autorespect, reputație, țeluri, recunoaștere si prestigiu, statut social înalt si dominant;

 • Nevoia de autoîmplinire: autodezvoltare, cunoaștere, estetică, depășirea potențialului personal.

Maslow a împărțit piramida în 2 categorii mari – primele 4 nivele constituie prima categorie și sunt denumite Nevoi D, iar categoria a doua este compusa din nivelul de autoîmplinire

Se consideră că, odată ce am atins un anumit nivel de satisfacere a nevoilor noastre, trecem la altul. Nevoile D (fiziologice, de securitate, de apartenență, de stimă) sunt considerate Nevoi Deficitare. Atâta timp cât avem un deficit, instinctiv îl eliminăm, urcând astfel pe nivelul următor al nevoilor.

În 1970 Maslow a revizuit piramida și a situat în vârful acesteia:

 • Nevoile cognitive: explorare, cunoaștere, înțelegere;

 • Nevoile estetice: perfecțiune, frumusețe, estetică și simetrie.

Nu toate versiunile piramidei sale includ și aceste 2 nivele.

Nevoile noastre de autoîmplinire vin dintr-o plăcere instinctivă și din dorința de a fructifica până la maximum capacitătile proprii, în scopul final de a deveni din ce în ce mai buni! Un studiu efectuat în 1970 indică faptul că numai 2% din oameni ating nivelul de autoîmplinire. Asta inseamnă că restul de 98% găsesc motivația în zona de Nevoi D.

Iată câteva caracteristici ale oamenilor în căutare de autoîmplinire: au carismă, capacitatea de a aprecia lucrurile simple, se accepa exact așa cum sunt, trăiesc intens momentele, stabilesc relații interpersonale profunde, sunt orientați către probleme, spontani, raționali, etici, tolerează incertitutinile.

Te regăsești și tu în acești 2%? Teoriile lui Maslow susțin faptul că singurul motiv pentru care oamenii nu se orientează în direcția de autoîmplinire îl constituie obstacolele puse în calea acestora de către societate.

Loredana Robescu

HR Manager

Aptet HR

2 Comments

 1. Tincu Ioana- Lavinia says:

  Foarte frumos articolul si cu o relevanta foarte mare! Sunt interesata de acest subiect, de autoimplinire… oare ati putea sa imi recomandati cateva articole pe acest subiect, eventual care sa cuprinda niste scale de masurare?
  Va multumesc anticipat! 🙂

  • Administrator Administrator says:

   Buna Ioana, ne bucuram ca ti-a placut articolul nostru. Din cunostintele actuale, nu exista o scala de masurare pentru autoimplinire, nivelul superior. Suntem convinsi insa ca poti gasi tot felul de teste (inclusiv online) daca avansezi cautarile pe acest subiect. 🙂
   Iti recomandam in schimb cartea “Arta De A Avea Intotdeauna Dreptate – Arthur Schopenhauer” care te poate ajuta sa iti cresti nivelul de autoimplinire. 🙂
   Asemenea, te poti documenta despre limbajul trupului (nonverbal si paraverbal), precum si despre EQ (inteligenta emotionala).

   Incepand cu luna mai noi o sa lansam si cursuri pe aceste subiecte, daca esti interesata o sa te contactam cu drag. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *